Falkenbergs konstskola - distansutbildning

Blogg

Vår blogg uppdateras löpande med information och exempel från utbildningarnas innehåll.

Veckans bild (v 46)

Uppgiften handlade om att vaska fram det väsentliga, bildens kärna och konstnärliga substans, ur en mångfald (uppslag, intryck, minnen, former, färger...).

 Man brukar prata om att stenhuggaren hugger bort allt överflödigt så att kärnan, formen, figuren, framträder. På motsvarande sätt kan man tänka sig att målaren med penseln skrapar bort allt vitt som döljer den underliggande målningen. Uttrycket finns redan.

Svårigheten är att upptäcka uttrycket, att hugga eller skrapa bort "lagom" mycket av det som står i vägen./---/Det gäller att öppna och vidga, inte stänga och begränsa fantasin.

 Att förstå att det finns många tolkningar och flera läsarter.

Veckana bild är en video av Ylva Olofsson, KPN II.

Hans NilssonOm filmen skriver Ylva (som just nu befinner sig i Portugal) bl a:

Ur diskussionerna och min performance-lek föddes det som blev. En film. Som växte fram i en växelverkan mellan att dokumentera verklighetens sökande och att jag faktiskt agerade min process. Klev in i den. Blev den. Lät den leda mig. Film och process improviserades parallellt. Helt beroende av varandra. Svårt att greppa, svårt att förklara!

För första gången känns det som om jag fått närvara och delta i något äkta. Och jag är djupt rörd.  


Det finns så många lager, skikt, insikter och nyanser i arbetet. Men det skulle dröja flera dagar att försöka skriva ner. Resultatet, filmen, är inte på något sätt sammanfattande av processen, eller de tankar som den födde. Den är fristående. Det känns också himla bra.

Jag måste också skriva en rad om min vän som delade den här processen med mig. Resultatet kan bara tillskrivas det samarbete som föddes oss emellan. Att faktiskt se min kapacitet utvidgas av att dela konstnärligt luftrum med någon annan var i sig en upplevelse.

Det här är väldigt intimt och utlämnande. Filmen handlar i högsta grad om mig. Den handlar om skapandeprocessen. Den handlar, verkligen, om att vaska fram en kärna. Trodde kanske aldrig att jag skulle säga det, men; jag är nöjd.

 

Posted:
blog comments powered by Disqus

Blogg

Vår blogg uppdateras löpande med information och exempel från utbildningarnas innehåll.
ARKIV