Falkenbergs konstskola - distansutbildning

Blogg

Vår blogg uppdateras löpande med information och exempel från utbildningarnas innehåll.

Debatt: BoMo borde vara Borlänges flaggskepp!

William C Woxlin bor och verkar i Borlänge och studerar i KG II på Falkenbergs konstskola. Han har skrivit om nedläggning av konsthallen i Borlänge i bl a Dalademokraten. 

 

 

Viljan att stänga ned konsthallen Borlänge Modern (BoMo) är en total skandal. Ett beslut som ska gå snabbt, med minimal debatt och gärna i tysthet. Redan på måndag (9/12) ska frågan avgöras i Kultur- och fritidsnämnden.
Är detta ett agerande som skapar ett attraktivt och tillgängligt kulturliv i Borlänge? Vad skickar det för signaler till oss när de vill lägga ner en helt unik konsthall? Som konstnär och kulturarbetare från Borlänge förstår jag inte hur det här skulle gynna och utveckla kulturen i staden.

Det går så klart att sockra beslutet om nedläggning med lovord om att det BoMo byggt upp under åren inte ska släppas och att andan ska finnas kvar. Men på vilket sätt? Genom att splittra och nedmontera den verksamhet som redan byggts upp? För mig säger det här något om mentaliteten hos kommunen och de som bestämmer.
Att de vill stänga ned en sådan världsunik konsthall, på en sådan tillgänglig plats för Borlängeborna, gör att jag drar öronen åt mig. Alla aktörer har vetat, under tre års tid, att BoMo skulle nå den här punkten, så detta är ingenting som sker plötsligt. Hur stark har viljan egentligen varit från kommunens håll att behålla BoMo som offentlig plats och konsthall?
Vi skapar ett fungerande och levande samhälle tillsammans med en stark och levande kultur. Det är vad BoMo är och det är vad vi behöver. I BoMo har vi en konsthall och ett idécenter som ger plats för öppna samtal, utveckling och innovation över konstens gränser, mellan invånare och konstnärer. Vi behöver BoMo mer än någonsin idag, särskilt med tanke på att det finns andra kommuner i Sverige som stoppar utmanande samtidskonst.

Jag är född, uppväxt och bor i Borlänge och representerar stolt min hemstad var jag än rör mig. Jag är arg, jag är ledsen, jag skäms, men främst av allt är jag besviken på de som styr i kommunen. BoMo borde vara kommunens flaggskepp när det kommer till konst och kultur. Förstår inte de styrande i kommunen detta så undrar jag hur lite förståelse de egentligen har för konstens och kulturens betydelse i samhället.

William C. Woxlin
konstnär, författare och kulturarbetare

https://www.dalademokraten.se/logga-in/debatt-bomo-borde-vara-borlanges-flaggskepp?fbclid=IwAR1SEmF56qEHTdrDSPUxWYICX_TPD78H11RWOtP2mltzL8xiM0AWy04EZT8

Posted: 2019-12-07 16:25:15
blog comments powered by Disqus

Blogg

Vår blogg uppdateras löpande med information och exempel från utbildningarnas innehåll.
ARKIV